Op 9 september 2021 is Pierre Bourgeois overleden, 76 jaar.

Hij was de man van, zowel de kleintjes als de hele diepe en grote grotten. Met kennis van zaken ploos hij alles uit over de geplande grotten: ankerpunten, touwlengtes, benodigde materialen, moeilijkheidsgraad, enz.

Bij gebrek aan een degelijk ankerpunt werd desnoods de trekhaak van zijn auto gebruikt, zoals die keer aan de Aven du Vigne Close in de Ardèche.Ardennen, Ardèche, Jura, Vaucluse, Vercors, overal waren er interessante plaatsen om in af te dalen, zelfs in het buitenland (Indonesië) waar hij ook heel wat aanzien had. Zijn lijst met bezochte grotten is enorm lang. Ook vinden van nieuwe zalen en gangen deed hij, o.a. de Salle Joepie in Trou des Tassons is dank zij hem ontdekt en in clubverband opgemeten en in kaart gebracht.

Op hem kon je rekenen, altijd en overal. Altijd rustig.

Veiligheid stond bovenaan in zijn vaandel, zekerheid boven alles, redding oefeningen werden in open lucht uitgetest, voorgedaan en aangeleerd. Aan de rotsen van Hotton kon dat heel gemakkelijk en ook veilig.

Hij was ook destijds een van de drijfkrachten van de Kommissie Opleiding en Kadervorming van het Verbond van Vlaamse Speleologen.

In de jaren '70 en ' 80 hebben véél speleo's hun opleiding gehad van Pierre.

Wie erbij was tijdens de ondergrondse explo's met Pierre, heeft daar vast véél goede herinneringen aan.

De mens die Pierre was, zal in onze herinneringen blijven.