Kan ik kennis maken met speleo?

Jawel, wil je met een groep kennis maken via een initiatie, neem dan contact op. Meer info vind je hier.

Ik wil lid worden en zelf speleologie beoefenen. Waar kan ik terecht?

Je bent alvast op de juiste plek bij het Verbond van Vlaamse Speleologen. Bij het verbond zijn verschillende clubs aangesloten verspreid over het Vlaamse landsdeel. Hier vind je een overzicht van de verschillende clubs en hun ligging. Meer informatie over hoe lid worden vind je hier.

Wat te doen in geval van een ongeval?

We wensen het uiteraard niemand toe en hopen dat iedereen op een veilige manier zijn sport kan beoefenen.

Wordt je of iemand van je club toch geconfronteerd met een ongeval, vul dan het ongevalsformulier in dat je vind bij de downloads en vul het in. Laat ingeval van medische behandeling ook het deel invullen door de betrokken arts. Stuur vervolgens het formulier op naar de verzekeraar en een copie naar het secretariaat. Dit kan per mail naar respectievelijk Cette adresse e-mail est protégée contre les robots spammeurs. Vous devez activer le JavaScript pour la visualiser. en Cette adresse e-mail est protégée contre les robots spammeurs. Vous devez activer le JavaScript pour la visualiser.. Volg zoe goed mogelijk de instructies op die je krijgt.

Mag ik als speleo lid ook gaan klimmen op de klimmassieven in België?

De meeste klimmassieven worden beheerd door bepaalde verenigingen. KBF in Vlaanderen en de Club Alpin in Wallonië zijn de belangrijkste. Zij hebben in hun voorwaarden opgenomen dat enkel aangesloten clubs vrije toegang hebben. Daar behoort het VVS niet toe. Veelal zijn er wel mogelijkheden voor niet aangesloten om (al dan niet tegen betaling) toch toegang tot de massieven te krijgen.

Het UBS (Waalse Speleologie federatie) verzorgt zelf ook de uitbating van een aantal massieven. Met het UBS hebben we wel een overeenkomst zodat je op deze wel mag gaan klimmen. Er bestaat een overzichtje van de massieven op de site van de CAB. Je VVS-lidkaart geldt hier als bewijs

Moeten we als club inkomsten van initiaties als inkomsten aan belastingen aangeven?

Op basis van advies van FOD financiën kunnen we volgende info delen:

Als dit bedrag ingewonnen is door een vzw of feitelijke vereniging waarbij deze

  • geen winsten of baten maar wel een onbaatzuchtig doel nastreeft (sportpromotie)
  • haar middelen volledig herinvesteert in dat doel (veiligheidsmateriaal, materiaalvernieuwing, verzekeringen, verplaatsingsvergoedingen)
  • en in stand wordt gehouden door middel van toelagen of bijdragen (in casu lidgelden),

 is dat bedrag bij haar niet belastbaar en evenmin bij één van de leden van die groepering.