Sporten is goed voor de gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Zeker bij een niet-competitieve sport als speleologie staat het plezier dat we uit onze hobby halen (zowel onder- als bovengronds) centraal. Het overschrijden van de grenzen van een ander staat dit plezier in de weg. Deze overschrijding kan seksueel zijn, maar ook geweld, pesten en discriminatie is gedrag dat niet getolereerd kan worden.

Indien je ervaart dat je grenzen overschreden worden, raden we je aan hierover te praten. In de eerste plaats kan dit binnen de club, met iemand die je vertrouwt, die je kan steunen, en die mee naar een oplossing kan zoeken.

Elke sportfederatie is verplicht een API (aanspreekpersoon integriteit) aan te stellen. Deze kan gecontacteerd worden voor vragen, opmerkingen of klachten rond grensoverschrijdend gedrag in de brede zin van het woord. Dit kan gaan om een sporter die in de club niemand kan aanspreken, maar ook clubbesturen die met vragen zitten over preventie van grensoverschrijdend gedrag, of mensen die iets hebben zien gebeuren waar ze vragen bij hebben en lokaal met niemand kunnen overleggen. Het staat de clubs vrij om zelf een “Club API” aan te stellen, die kan terugvallen op de steun van de Federatie API.

De taken van de API omvatten:

  • Aanspreekpunt en eerste opvang.
  • Hulp bij coördinatie van de interne procedure en eventuele doorverwijzing.
  • Preventieactiviteiten en ondersteuning.

Een API is dus geen (professionele) hulpverlener, maar iemand die kan helpen met het inschatten van de situatie en het uitwerken van welke stappen best genomen worden. In het VVS neemt Sofie Van Waesberghe deze taak op zich. Zij heeft geen absoluut beroepsgeheim, maar wel een discretieplicht. In sommige situaties kan zij ook een meldingsplicht hebben. Dit wordt echter zo veel mogelijk op voorhand besproken met het slachtoffer. Zij is ook geen detective of politie die de feiten moet onderzoeken. Zij zal ook een (geanonimiseerd) verslag opstellen van de vragen en incidenten en de wijze waarop deze zijn opgevolgd. Zo kunnen eventuele preventieve maatregelen of tuchtprocedures gerichter opgesteld worden en kunnen werkpunten geïdentificeerd worden.

De Federatie API kan op haar beurt terugvallen op steun van ICES (Centrum Ethiek in de Sport).

Voor alle vragen, bezorgdheden of meldingen rond de integriteit van jezelf of van je medespeleoloog, contacteer je club-API of Sofie Van Waesberghe via 0474 44 64 13 of Cette adresse e-mail est protégée contre les robots spammeurs. Vous devez activer le JavaScript pour la visualiser..

 

We hebben vanaf heden een nieuw aanpspreekpunt integriteit. Sofie Van Waesberghe neemt deze taak over van Erik De Groef. Lees hier welke diensten ze in de rol van API aanbied:

Ter attentie van de clubs en club-API’s

Als federatie API (aanspreekpunt integriteit) volg ik het ethisch nieuws op de voet. Ik volg bijscholingen en krijg zeer veel ‘ethisch nieuws’ en info over wetenschappelijk onderzoek en opleidingen binnen, genoeg om enkele nieuwsbrieven te vullen. Daarom zou ik in direct contact willen treden met jullie, de club-API’s, zodat ik via jullie jullie clubs beter zou kunnen ondersteunen. Deze oproep is dan ook naar jullie gericht om jullie kenbaar te maken als club-API’s. Dat kan via mail naar Cette adresse e-mail est protégée contre les robots spammeurs. Vous devez activer le JavaScript pour la visualiser..

Zelfs al heeft je club nog geen club-API (is in princpe niet verplicht voor erkende maar niet- gesub- sidieerde sportfederaties) is het goed om mee te denken over het integriteitsbeleid van onze federatie. Een hulp om het alvast beter te doen in je eigen club kan je nu zelfs winnen met onderstaande wedstrijd.

Wedstrijd antipestbeleid