Toegangsvoorwaarden voor de grotten in België

Niet alle grotten zijn vrij toegankelijk.

Er zijn bijvoorbeeld de toeristische grotten die je mits betaling kan bezoeken, maar er zijn nog veel meer grotten voor speleologen.

Een  groot aantal grotten zijn afgesloten met een stalen poort met een speciaal slot omwille van de veiligheid of om de grot en zijn fauna/flora te beschermen tegen vernieling of gewoon omdat de groteigenaars geen toestanden willen op hun terrein.

Leden van het VVS hebben toegang tot deze sleutels via de club waarbij ze zijn aangesloten.

Een aantal grotten heeft geen afsluiting, maar het gaat hier dan wel om technisch moeilijkere grotten, waar een neofiet zich best niet in waagt zonder gedegen opleiding.

Verdere info over de toegang tot grotten en toegangsvoorwaarden zijn te vinden op:

Stel je een niet of slecht werkend UBS slot van een grot vast, meldt dit dan aan de UBS via Cette adresse e-mail est protégée contre les robots spammeurs. Vous devez activer le JavaScript pour la visualiser..

Informatie over een aantal Belgische grotten vind je hier:

 

Het slot van de Puits-aux-Lampes werd vervangen door een UBS-slot. Je kan de grot vanaf nu bezoeken met een UBS-sleutel.

De duiksite Warnant 1 is op de onderstaande data afgesloten omwille van de jacht:

Mededeling van de Union Belge de Spéleologie UBS

De steengroeve van Villers-le-Gambon bij Philippeville in België is tot nader order tijdelijk gesloten voor speleo- en klimactiviteiten. Alle bestaande reserveringen voor 2022 worden opgeschort.

De steengroeve te Villers-le-Gambon kan nog steeds gebruikt worden (mits reservatie).

Maar houdt rekening met de volgende zaken als je naar Villers-le-Gambon gaat:

We konden er niet naast kijken, de overvloedige regen van de laatste weken heeft zijn sporen nagelaten. Er is ongelofelijk veel schade aangebracht aan huizen en straten in Wallonië, gezinnen hebben alles verloren. De menselijke tol was immens.

Onze gedachten gaan dan ook in de eerste plaats uit naar de getroffenen.

Naast deze menselijke schade zijn er ook gevolgen voor de grotten… Ingangen geblokkeerd door boomstronken en modderstromen. Ingangen hebben een ander aanzicht gekregen, door de kolkende massa’s water zijn sommige grotten onstabiel geworden door losgekomen rotsblokken.

De toegangsmodaliteiten tot de Trou des Charrues en ondergrondse groeve Grands Malades zijn gewijzigd sinds juni 2019.