Update 13 oktober 2020

Vanaf woensdag 14/10/20 schakelen we voor sport over naar code oranje. Dit al zeker in Vlaanderen, maar Wallonië en Brussel zullen de volgende dagen ook wel volgen. Met het VVS volgen we de strengere maatregelen van Sport Vlaanderen. Het artikel werd in die zin aangepast.

Wees je ervan bewust dat het virus zeer sterk aanwezig is en dat we elke verdere opflakkerering ervan dienen te voorkomen. Houdt je dus aan de opgelegde maatregelen. 

Update 7 oktober 2020

Update van het UBS document (versie 25/09/20). En een aanpassing van de algemene regels aan de beslissingen van de overheid van 06/10/2020.

Update 5 oktober 2020

Toevoeging van de corona-maatregelen op basis van de kleurcodes in de sport.

Update 24 september 2020

Aanpassing aan de algemene maatregelen n.a.v. de veiligheidsraad van 23/09/2020. In weze verandert er niet echt iets. Blijf je sociale contacten beperken, houdt een afstand van 1,5m of draag een mondmasker.

Update 4 augustus 2020

Vanuit het UBS kregen we de melding dat ze initiaties (gidsingen) in de maand augustus zeer sterk afraden. Vanuit het VVS-bestuur volgen we dit standpunt. 

 

Vanaf 1 september 2020 wordt er voor het bepalen van de toe te passen corona-maatregelen met kleurcodes gewerkt. 

Alle informatie over de kleurcodes en de toepassing hiervan vind je in onderstaand document. De basis voor dit document is te vinden als "Deconfinement - situatie op 25/09/2020" op de website van het UBS. Het UBS-document blijft steeds de officiële leidraad in geval van discussie of twijfels over onze vertaling/samenvatting.

Gewijzigd: 17/10/2020Grootte: 964.5 KBVersie: 20.10.07

Vanaf 14/10/2020 is de kleurcode voor de sport ORANJE.

Op de volgende webpagina van Sport Vlaanderen vind je de actuele kleurcode en veel meer informatie over de corona-maatregelen in de sport: https://www.sport.vlaanderen/corona 

Algemeen

De algemene regels die in België gelden blijven van toepassing:

 • Handhaaf van de basisregels voor hygiëne (handen wassen, niet kussen, geen handen geven, ...).
 • De mogelijkheid van buitenactiviteiten verdient de voorkeur. Als dit niet mogelijk is, moet het pand worden geventileerd.
 • Handhaaf voorzorgsmaatregelen voor mensen in risicogroepen.
 • Behoud van fysieke afstanden behalve met mensen die onder hetzelfde dak wonen, (behalve voor kinderen onder de 12 jaar) of mensen die deel uitmaken van dezelfde "sociale bubbel". Als dit niet mogelijk is, wordt aanbevolen om een ​​masker te dragen.
 • Nauw contact met iemand van buiten het gezin, zonder respecteren van de veiligheidsafstand van 1,5m of het dragen van een mondmasker, moet zoveel mogelijk worden beperkt.
 • Groepsbijeenkomsten zijn toegestaan ​​met een maximum van 4 personen.
 • Het dragen van een mondmasker is verplicht in: horeca zaken (tenzij je aan een tafel zit), markten en kermissen, in winkelstraten en alle drukke plaatsen, in alle openbare en voor publiek toegankelijke gebouwen.
 • In een horeca zaak is het verplicht om je naam of e-mail adres achter te laten om in geval van een infectie gecontacteerd te kunnen worden.
 • Er worden maximum 4 personen toegelaten (uitgezonderd voor gezinsleden die onder 1 dak wonen) aan een tafel in een café of drankgelegenheid toegelaten.
 • Het dragen van een mondmasker is verplicht op druk bezochte plaatsen waar de veiligheidsafstand niet kan gerespecteerd worden.
 • Blijf thuis als je ziek bent

Alle andere en actuele maatregelen vind je op de volgende website: https://www.info-coronavirus.be/nl/

Speleologie

Voor het beoefenen van speleologie tijdens de code ORANJE zijn de onderstaande specifieke regels van toepassing, naast de algemene regels:

Alle contactloze sportactiviteiten zijn binnen en buiten toegestaan volgens de protocollen hier beschreven. Voor kinderen onder de 12 jaar zijn contacten toegestaan in hun eigen sportbubbel.

 • Sportcursussen en trainingen dienen plaats te vinden in een georganiseerde context, in het bijzonder door de federatie (UBS, VVS, FFS, enz.), een club of een vereniging.
 • Minstens één begeleider, aangewezen door de federatie of de club (Covid supervisor), zal ter plaatse aanwezig zijn en verantwoordelijk zijn voor de naleving door de deelnemers van praktische maatregelen.
 • Groep van maximaal 50 personen, inclusief begeleider(s).
 • Vanaf 12 jaar zijn lichte contacten alleen toegestaan in hun eigen sportbubbel tijdens buitensportactiviteiten (binnenshuis geen contact toegestaan).
 • De begeleider die in deze fase meerdere groepen achtereenvolgens begeleidt, dient een minimale afstand van 5 meter tot deelnemers aan te houden of beschermingsmateriaal te dragen.
 • Het wordt aanbevolen om tijdens het sporten een oppervlakte van minimaal 10m. per deelnemer te voorzien.
 • Een lijst met deelnemers, inclusief in ieder geval achternaam, voornaam, telefoonnummer of e-mailadres, dient minimaal 14 kalenderdagen bewaard te worden om tracering mogelijk te maken in geval van infectie. Deze gegevens kunnen voor geen enkel ander doel worden gebruikt dan de strijd tegen COVID-19. Ze moeten na 14 kalenderdagen worden vernietigd.
 • Deelnemers moeten uitdrukkelijk hun akkoord geven om deze informatie te geven. Deelnemers die weigeren, krijgen geen toegang tot de activiteit.
 • Strikte naleving van de fysieke afstandsmaatregelen van 1,5 m tijdens de activiteit maar ook tijdens het parkeren, toegang tot de grot, enz.
 • Buiten het sporten is het dragen van een masker verplicht vanaf 12 jaar.
 • Het delen van materiaal moet worden vermeden. Mocht er ondanks alles toch een uitwisseling plaatsvinden, dan is dat aan te bevelen om genoemd materiaal te desinfecteren met een hydroalcoholische oplossing of volgens de aanbevelingen van de fabrikant (zie bijlagen). Het verzamelmateriaal wordt aan het einde in zakken (kits) verpakt gedurende ten minste 72 uur ongebruikt of gedesinfecteerd volgens de aanbevelingen van de fabrikanten.
 • Snacks en drinken moeten individueel worden beheerd (gepersonaliseerde flessen, enz.).
 • In deze fase is het essentieel om de grotten en/of klimmassief te reserveren om de beperkingen opgelegd door de wet (via de formulieren op de website van UBS: grotten / klimmassieven) te respecteren. Het is ook voor uw gemak om te voorkomen dat u uw activiteit moet annuleren vanwege een te hoge opkomst.

Meer informatie

Informatie over de invloed van het COVID-19 virus op het duiken en ook de gewone speleologie kan hier vinden.

Meer informatie over de maatregelen van de overheid vind je op de volgende website: https://www.info-coronavirus.be/nl/

Vanuit het VVS en haar werkgroepen werden de volgende activiteiten geannuleerd of uitgesteld:

 • 21-22/03: Examenweekend brevet A -> nieuwe datum nog te bepalen. De deelnemers worden hiervan op de hoogte gehouden, door de werkgroep speleologische vorming.
 • 23/03: Touwtechnieken training voor grotduikers -> een nieuwe datum wordt onderling afgesproken met de mogelijke deelnemers, door de werkgroep grotduiken.

Vanuit de Europese Speleo Federatie werden ook een aantal activiteiten geannuleerd of verplaatst. Alle informatie hierover vind je hier.

We houden jullie verder op de hoogte via onze website en de VVS-nieuwsbrief.

Voor verder vragen kan je terecht bij het VVS secretariaat via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Namens het bestuur van het VVS.