De werkgroep VVS Jongeren heeft als doel jongeren vanaf 12 jaar te laten kennismaken met speleologie.

Hiervoor organiseren we viermaal per jaar een Jongerenweekend. Op deze weekends zijn alle jongeren die willen kennismaken met speleologie welkom maar ook de kinderen van speleologen kunnen deelnemen. De ideale manier dus om speleologie te ontdekken.

De weekends gaan meestal door in de Ardennen waar we verschillende grotten zullen bezoeken.

Een team van toffe en ervaren begeleiders zal de jongeren in groepjes opdelen volgens hun ervaring en ervoor zorgen dat iedereen een veilige en leerzame speleo ervaring kan beleven.
Deze mensen leren de jongeren ook hoe ze veilig een grot moeten bezoeken en hoe ze zich moeten voortbewegen in dit ondergronds milieu.

In een later stadium worden de jongeren dan de  verschillende touwtechnieken aangeleerd waardoor ze zich ook in de verticale grotten kunnen begeven en zich kunnen bezighouden met touwwerk.

We besteden tijdens deze weekends natuurlijk veel aandacht aan de bescherming van grotten en hoe we daar zelf ons steentje kunnen aan bijdragen.
Verder zullen de begeleiders elke tocht op een fijne manier aanvullen met hun ervaringen en kennis.
Zo kunnen de nieuwe speleologen hun eigen ervaringen opdoen.

Als ze voldoende ervaring hebben zullen we ze door verwijzen naar een speleoclub uit hun buurt die ze met open armen zullen ontvangen.
We zullen hen ook aanbevelen om de cursussen die de werkgroep speleologische vorming inricht te volgen.
Bij de VVS jongeren vragen we hen dan om mee te zorgen voor de begeleiding van nieuwe geïnteresseerden in de wereld van de speleologie.

De VVS jongeren zijn de toekomst en het voortbestaan van de prachtige sport en wetenschap die speleologie is.

Je interesse opgewekt? Stuur dan een mailtje naar het secretariaat via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De volgende activiteiten zijn er voor onze jongeren gepland in 2018:

  • Jongerendag : Roton – 20 januari 2018
  • Activiteit 1 : 1 week na krokus – 24 & 25 februari 2018
  • Activiteit 2 : 2 weken na paasvakantie 5 & 6 mei 2018
  • Activiteit 3 : 1e weekend van okt : 6 en 7 oktober 2018 - geannuleerd
  • Activiteit 4 : 1 weekend na herfstvakantie: 10 & 11 novovember 2018

Helaas melden wij jullie via dit bericht dat het jongerenweekend van 6 en 7 oktober 2018 door omstandigheden niet kan doorgaan. Het volgende jongerenweekend van 10 en 11 november 2018 gaat uiteraard wel door.

De kerngroep zit binnenkort samen om de planning van 2019 op punt te stellen. Er zal geen Paaskamp worden georganiseerd, wel een aantal weekends, waarover jullie binnenkort meer informatie krijgen.

Gro(e)tjes,
De VVS jongerenbegeleiders