In het lidmaatschap van het Verbond van Vlaamse Speleologen, via één van onze clubs, is een speleoverzekering inbegrepen. De verzekering dekt in ruime zin alle activiteiten gelinkt aan de speleo of clubactiviteiten. Ook sifon- of grotduiken is in de dekking opgenomen. Geregelde duikers doen er echter goed aan zich te informeren bij de werkgroep grotduiken omtrent de verzekering.
Er zijn geen geografische beperkingen in de dekking.

Voor de deelname aan een initiatie kan een speleo dagverzekering worden afgesloten, via een VVS-club.
 
Inhoudelijk is de dekking gelijkaardig als de speleoverzekering voor onze leden, met een aantal kleine verschillen zoals de beperking tot activiteiten door clubs van VVS georganiseerd (geen solo, of privé).
 

Mutualiteiten en de meeste reisbijstand polissen sluiten activiteiten zoals speleologie en alpinisme uit.

Daarom is het afsluiten van een goed bijkomende reisbijstandsverzekering, met repatriëring na een speleo-of soortgelijk ongeval, aangeraden.

We hadden hiervoor de VAB-bedrijfsservice reisbijstandsverzekering in ons aambod. Maar door een wijziging van VAB aan de voorwaarden van deze verzekering, worden speleo- en soortgelijke ongevallen niet meer gedekt. Deze verzekering afsluiten voor de oorspronkelijk extra dekking heeft dus geen zin meer. Je kan deze verzekering nog wel afsluiten voor de zaken die wel worden toegestaan.

We zijn vanuit het VVS op zoek naar een alternatief voor de VAB-rijsbijstandverzekering. Maar dan met gegarandeerde dekking voor speleo- en soortgelijke ongevallen. Meer informatie zal hier worden gepubliceerd van zodra deze beschikbaar is.