Een hele tijd geleden had ik het plan opgevat om meer goede foto’s en filmpjes van eigen bodem in de Spelerpes te krijgen. Ik legde mijn oor te luisteren en vernam dat er wel wat interesse bestaat voor een cursus ondergrondse videografie. Gezien ik al een jaar of tien cursus onderwatervideografie geef en de stap naar ondergronds dus niet zo groot was, besloot ik ook voor deze specialiteit een presentatie op te stellen.

Door fantastische uitvindingen wordt filmen onder water en onder de grond alsmaar eenvoudiger. Met de opleiding 'ondergrondse videografie' probeer ik jullie mee te nemen in wat allemaal mogelijk is. Nieuwe actiecamera's, stabilisatietechnieken in die camera's en het gebruik van een fototoestel om te filmen passeren de revue. Hoewel ik de cursus erg uitgebreid heb opgesteld, ga ik veel skippen maar uiteraard alles beschikbaar stellen als naslagwerk. Zo kan ik me tijdens de les vooral richten op de praktische kant van de productie van een ondergrondse video.  Gezien er nergens zo een opleiding gegeven wordt, zal onze les erg interactief zijn waarbij we van elkaar zullen leren en we onze pioniersrol ten volle kunnen opnemen. Wie de microbe te pakken krijgt, is daarna zeker ook welkom in de werkgroep foto en film die weer stilaan van de grond (onder de grond!) raakt - maar dit voorlopig enkel met fotografen.

Basisopbouw van de les is natuurlijk hoe we van een idee tot een dvd – of tegenwoordig eerder een streaming op onze tv of filmpje op YouTube komen. Volgende onderwerpen komen aan bod: omgeving, fauna & flora, veiligheid, materiaal, scenario, stabiliteit, opnametechnieken, compositie, verlichting (en belichting), montage.

Als er genoeg animo is, zou ik ook een groepswerk willen organiseren waarbij we met ‘de hele klas’ samen een scenario, draaiboek en ondergrondse film maken. Om die goesting een beetje te stimuleren willen we een brevet ‘speleo-videograaf’ uitreiken aan de speleologen die de les volgden en in een groep (al dan niet de lesgroep) een ondergrondse film maakten en dan individueel daar een film van monteren en afleveren.

Deze eerste beta-cursus gaat door op zaterdag 27 juli om 14u in de VVS-unit in Vilvoorde. (Mechelsesteenweg 586 c 10) . De cursus is gratis en staat open voor alle VVS- en SN-leden.

Inschrijven per e-mail naar Cette adresse e-mail est protégée contre les robots spammeurs. Vous devez activer le JavaScript pour la visualiser. is wel verplicht. Als je meer vragen hebt, kan je mij steeds contacteren.

Erik De Groef, Werkgroep Foto & Film

Cette adresse e-mail est protégée contre les robots spammeurs. Vous devez activer le JavaScript pour la visualiser.

P.S.: Wie duikt en interesse heeft voor een cursus onderwatervideografie mag mij ook steeds contacteren.