Ter attentie van de clubs en club-API’s

Als federatie API (aanspreekpunt integriteit) volg ik het ethisch nieuws op de voet. Ik volg bijscholingen en krijg zeer veel ‘ethisch nieuws’ en info over wetenschappelijk onderzoek en opleidingen binnen, genoeg om enkele nieuwsbrieven te vullen. Daarom zou ik in direct contact willen treden met jullie, de club-API’s, zodat ik via jullie jullie clubs beter zou kunnen ondersteunen. Deze oproep is dan ook naar jullie gericht om jullie kenbaar te maken als club-API’s. Dat kan via mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Zelfs al heeft je club nog geen club-API (is in princpe niet verplicht voor erkende maar niet- gesub- sidieerde sportfederaties) is het goed om mee te denken over het integriteitsbeleid van onze federatie. Een hulp om het alvast beter te doen in je eigen club kan je nu zelfs winnen met onderstaande wedstrijd.

Wedstrijd antipestbeleid

 

Tumult en Centrum Ethiek in de Sport (ICES) slaan de handen in elkaar om in 2023 via een wedstrijd een straf antipestbeleid te installeren in minstens één jeugdvereniging en minstens één sportclub. Dat doen ze met financiële ondersteuning van het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten. Het initiatief heet ‘Wij Pestvrij’, een toolkit én wedstrijd voor jeugdverenigingen en sportclubs. De toolkit zal gratis te downloaden zijn, maar daarop is het nog even wachten. De wedstrijd wordt nu al gelanceerd. Want ze zouden graag al in de kerstvakantie de winnaars van 2023 kiezen.

Long story short

Het Centrum Ethiek in de Sport (ICES) en Tumult willen een antwoord bieden voor dit probleem: “Er komt al zoveel kijken bij een engagement als trainer of jeugdbegeleider, waar vinden we de tijd en kennis om ook samen rond pesten aan de slag te gaan?” Met ‘Wij Pestvrij’ creëren jullie een doeltreffend antipestbeleid voor jullie vereniging dat haalbaar is binnen zo’n (vrijwillig) engagement.

Wat valt er te winnen?
  • 5 begeleide workshops (min. 2 uur) t.w.v. 1.000 euro
  • Een bon voor 250 euro aan spelmateriaal
  • Last-but-not-least: een sterk onderbouwd antipestbeleid voor de toekomst

Stellen jullie jullie zelf kandidaat? Kijk snel op wijpestvrij.be en bespreek met jullie begeleidingsploeg of jullie dit jaar deelnemen. Deadline voor kandidaatstellingen: uiterlijk 21/12/2022.

Voor alle vragen, bezorgdheden of meldingen rond de integriteit van jezelf of van je medespeleoloog, contacteer je club-API of de federartie-API via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..