De International Union of Speleology (UIS) heeft de grote eer om uitgenodigd te worden voor de openingsceremonie van het Internationaal Jaar van grotten en Karst (IYCK) op het hoofdkwartier van UNESCO in Parijs. Grotten hebben nog nooit zo'n hoog internationaal podium gehad om de wereld over hun belang te leren! Helaas, vanwege de aanhoudende COVID-pandemie, werd de opening een UIS-virtuele gebeurtenis zijn op dezelfde dag, 26 januari 2021. De UIS en UNESCO zoeken een datum later in 2021 voor een viering van de IYCK op het hoofdkwartier van UNESCO.

Online Opening Ceremonie voor het Internationale Jaar van de Grotten 2021 en Karst IYCK

De Opening Ceremonie was gepland voor het hoofdkwartier van UNESCO op 26 januari 2021, maar werd in plaats daarvan virtueel gehouden op https://youtu.be/T4yud1bI1Hs. Het werd opgenomen voor replay voor degenen die er op dat moment niet bij konden zijn (= zelfde link). Een viering van het Internationaal Jaar wordt later in 2021 gehouden op UNESCO als de pandemie voorbij is.

Karstterrijnen bedekken ongeveer 20 % van het landoppervlak van de planeet. Ze staan vooral bekend om grotten en spectaculair ongewone landschappen. Helaas worden ze slecht erkend voor hun grote en vele waarden voor de mensheid. Zij voorzien:

  • water tot ongeveer 10 % van de wereldbevolking
  • tientallen miljarden dollar per jaar aan economieën door toerisme
  • onbetaalbare plaatsen van cultureel erfgoed
  • vleermuizen, die de productie van meer dan 450 voedingsmiddelen, medicijnen en industrieproducten ondersteunen
  • unieke wetenschappelijke kennis voor klimaatverandering, minerale middelen, landbouw en zelfs het zoeken naar leven op andere planeten.

Grotten en karst zijn ook zeer kwetsbaar voor vervuiling, overgebruik, vernieling en mismanagement omdat ze slecht begrepen worden en vaak onder de grond verstopt worden.
Het Internationaal Jaar van Grotten en Karst is een wereldwijd project om iedereen te leren over deze cruciale en wijdverspreide natuurlijke hulpbronnen. Het wordt georganiseerd door de International Union of Speleology (UIS), de internationale organisatie voor exploratie, studie en bescherming van grotten en karst, bestaande uit 55 landen. Meer dan 100 nationale en internationale organisaties zijn UIS-partners in het Internationaal Jaar, waardoor leerzame maar ook leuke mogelijkheden worden gecreëerd om wereldwijde kennis van grotten en karst te vergroten

De UIS nodigt je uit voor onze Opening Ceremonie. Onze groeiende lijst met evenementen staat op http://iyck2021.org/index.php/events/. Neem contact op met onze hierboven vermelde president voor meer informatie en om u in contact te brengen met onze vertegenwoordigers en partners in uw gebieden.

Doe mee aan het Internationaal Jaar van de grotten en Karst, en leer over de ′′ hole ′′ wereld!

http://iyck2021.org/

https://www.facebook.com/uisspeleo

https://twitter.com/uisspeleo

https://www.instagram.com/uisspeleo/

http://uis-speleo.org/