Je hebt je misschien afgevraagd hoe je gegevens over grotten kunt vinden? Hoe verbind je de grotten met de beschikbare documenten erover? Hoe verbanden leggen tussen wetenschappelijke waarnemingen, de metingen van de sensoren en de grotten waarin deze waarnemingen zijn gedaan? Hoe verplaats ik gegevens tussen databases die onafhankelijk van elkaar zijn ontworpen? Hoe pas je een zoekopdracht toe op een groep databases, ook al zijn ze onafhankelijk en verspreid over de hele wereld? Dit is een deel van wat het KarstLink-project biedt.

KarstLink is een internationale samenwerking gericht op het organiseren van het machineleesbare online delen van gegevens over de grot- en karstomgeving. Geïnitieerd door WikiCaves, FFS en FSE, zal het daadwerkelijke werk van het project worden uitgevoerd onder de UIS om maximale internationale deelname van speleologen, karstwetenschappers en managers aan te moedigen.

U vindt hier een presentatie over het project. En meer details op onze overzichtspagina hier.

Het project zal gestandaardiseerde tools van W3C Linked Data en het Semantic Web gebruiken om de grot- en karstomgeving te beschrijven en zo databasemanagers een manier te bieden om hun werk te delen zonder hun infrastructuur te wijzigen.

Het oorspronkelijke doel is om op het UIS-congres in 2021 een karstwoordenschat / ontologie en voorbeelden te presenteren van databases die gegevens uitwisselen met behulp van subsets van deze ontologie. 

Geïnteresseerde mensen uit elk land worden aangemoedigd om deel te nemen aan het project. Je kunt nu:

  • een account creëren op de project Wiki.
  • inschrijven op de mailinglist.
  • deelnemen aan het opstellen van de regels voor projectbeheer.
  • aangeven of uw organisatie partner wil zijn in het project en hoe zij wil deelnemen.
  • handige tools ontdekken en aanbieden om het Semantic Web te maken.
  • databases die toegang geven tot data gerelateerd aan de Karst doorsturen.>
  • en tot slot aangeven welke objecten je wilt beschrijven met de tools van het Semantic Web.

De officiële lancering van het project zou plaatsvinden op ANEK 2020 georganiseerd door de FFS in Bourg en Bresse op 4 en 5 april 2020.

Het management team
Eric Madelaine
Peter Matthews
Yannick Decker
Frédéric Urien