De toegangsmodaliteiten tot de Trou des Charrues en ondergrondse groeve Grands Malades zijn gewijzigd sinds juni 2019.

Het grootste gedeelte van de site van Les Grands Malades tussen Namur en Beez is van eigenaar veranderd, wat er aan zat te komen. De kopers waren zich bewust van het bestaan ​​van de ondergrondse steengroeve en van wat dit vertegenwoordigt, zowel vanuit het oogpunt van risicobeheer als vanuit het potentieel voor ontwikkeling ervan.

Met wijsheid en intelligentie, legden ze contact met diegenen die vandaag deze ondergrondse site het best kennen ... de speleo’s van de SSN en de SCUCL. Vergezeld door enkelen van ons gingen ze ondergronds. Ze waren geïnteresseerd en onder de indruk. 

Ze hebben de site bestudeerd in al zijn aspecten: wettelijk, milieu, technisch ... alsook geologisch, biologisch en speleologisch

Op geen enkel moment in de contacten die we hadden, was er een kwestie van het verbieden van toegang tot speleologen.
Daarom besloten ze de SSN het 'speleologische' beheer van de Trou des Charrues toe te vertrouwen met de opdracht om de toegang te controleren om elk probleem te voorkomen en hun verantwoordelijkheid te nemen in geval van ondergronds incident.

Op hun verzoek is een discrete en gemakkelijk te gebruiken sluiting geïnstalleerd: een sluitbalk en een codeslot dat willekeurig wordt gewijzigd.

Er zijn toegangsregels vastgesteld om te voldoen aan de vereisten van de ondertekende overeenkomst inzake aansprakelijkheid en bepalingen op te stellen voor een bezoek (zie pdf hieronder). Het is belangrijk dat elke club en speleoloog die de site bezoekt de gevraagde verantwoordelijkheid op zich neemt. We willen ook dat de formaliteiten minimaal zijn en snel vervuld kunnen zijn om geen onnodige obstakels te vormen. We willen niet dat deze sluiting wordt gezien als een verbod, maar eerder als een waarborg voor de ruimste toegang voor speleologen, zeker als een positief voorbeeld

We willen bezoeken beperken tijdens de winterslaapperiode van vleermuizen. Aan de andere kant leent de site zich goed voor de waarneming en, uitgaande van het principe dat men alleen geldig kan beschermen wat we goed kennen, willen we het leren herkennen van de weinige soorten die in de ondergrondse steengroeve overwinteren, aanmoedigen.

In de toekomst zal het waarschijnlijk ook de bedoeling zijn de site beetje bij beetje te voorzien van balisages, schoon te maken, een beetje te ontwikkelen en dat samen met alle speleologen die deze site op prijs stellen ...

Toegang krijgen tot de Trou des Charrues:

Stuur een e-mail naar Cette adresse e-mail est protégée contre les robots spammeurs. Vous devez activer le JavaScript pour la visualiser. met vermelding van de naam van de groep, de naam van de verantwoordelijke persoon, de datum van bezoek, het doel van het bezoek. Om de aanvraag te vergemakkelijken: download de pdf, vul hem in, voeg datum toe, onderteken het en voeg het in bijlage toe aan de aanvraag e-mail.

Daarna ontvangt de aanvrager enkele instructies die moeten worden gevolgd en de toegangscode.
Het is belangrijk om vóór elk bezoek de code van het moment op te vragen om niet voor de sluitingsbalk te eindigen met een code die niet langer relevant is ...

http://blog.ssn-speleo-namur.be/les-grottes/acces-aux-grottes/