Van 12 tot 18 juli vond de voortzetting van de exploratie van Event de la Coudoulière in de Franse Hérault plaats.

Hierbij een kleine update van deze exploratie:

Coudoulière is de drinkwaterbron van Pégairolles-de-Buèges en wordt al sinds de jaren 70 geëxploreerd. Sinds 2012 werd de grot echter als uitgeëxploreerd beschouwd en lagen de activiteiten stil. Er ontbrak een goede survey van de grot. In 2016 wist Anton van Rosmalen (NL/TRT) in goed overleg met de lokale overheid, speleo- en duikgemeenschap toestemming te krijgen om de draad weer op te pakken van deze beschermde en afgesloten grot onder voorwaarde dat het primaire doel van het project gericht was op het in kaart brengen van de grot zodat de lokale overheid zicht kon krijgen op waar zich hun drinkwaterbron bevond. Anton stelde een internationaal team samen bestaande uit Jan Mulder (NL/TRT), Frank Vasseur (FR/PLONGEESOUT), Mehdi Digouth (FR/PLONGEESOUT), Sander Jansson (NL/Speleo-NL) en Pedro Balordi (CH/PLONGEESOUT) dat zich in staat stelde om samen met lokale speleoclubs GERSAM, CLPA en GSG een jaarlijks project op te tuigen.

Zoals wij allemaal weten brengt een gedegen survey niet zelden niet ontdekte passages aan het licht en in meerdere takken van de grot werd dan ook een continuering ontdekt door het team. Sinds deze zomer bestaat de grot met de laatste toevoeging van 430 meter aan nieuw ontdekte droge en onderwaterpassages inmiddels uit 4736 meter aan in kaart gebrachte tunnels en werd jaarlijks gemiddeld een ruime kilometer aan nieuw ontdekte en in kaart gebrachte onderwatertunnels. De, op een paar restricties na, zeer grote tunnels bevinden zich doorgaans tussen de 40 en 95 meter waterdiepte en worden gekenmerkt door het zeer heldere bronwater.

Voor volgend jaar staat survey van de diepte tunnel (95 meter waterdiepte) tot aan de slechts tweemaal eerder door Patrick Bolagno bezochte immense Salle des Provenceaux op het programma naast het filmen, fotograferen en lokaliseren middels radiolocatie van deze ruimte. Op deze wijze wordt getracht het zoekgebied voor een droge doorgang voor de lokale speleo's tot deze enorme ruimte te verkleinen. Daarnaast liggen nog vele leads open te wachten op verdere exploratie.