Artikelen
Uncategorised Aantal artikelen: 1
VVS Aantal artikelen: 4
VVS Nieuws Aantal artikelen: 12
Privacy Aantal artikelen: 1
Privacyverklaringen Aantal artikelen: 2
Club ondersteuning Aantal artikelen: 1
Hier vind je allerlei informatie die je kunnen helpen om je club op bestuurlijk gebied in orde te houden.
Nieuwsbrief Aantal artikelen: 4
Plaats alle nieuwsbrief artikels die niet direct vindbaar moeten zijn op de website (interne nieuwsbrief items) onder deze categorie.
Genereren van de URL van een nieuwsbrief artikel:
- Maak het artikel en sla dit op.
- Kopieer de alias van het artikel.
- Ga naar https://www.tools4noobs.com/online_tools/hash/
- Plak de alias van het artikel in het tekst veld, kies voor md5 als algoritme en klik op Hash this!.
- Kopieer te tekst achter Result: (= hash)
- Plak de gekopieerde hash in het alias veld van het artikel, sla dit op en ga naar de artikelen lijst.
- De URL van het artikel is de volgende: https://www.speleovvs.be/index.php/nl/het-vvs-en-diensten/vvs-nieuws/nieuwsbrief/artikelid-artikelalias
- Waarbij artikelid = het ID van het artikel (= laatste kolom in de artikelen lijst)
- En artikelalias = de alias van het artikel
Het VVS-Bestuursorgaan Aantal artikelen: 9
Het VVS-bestuursorgaan is o.a. verantwoordelijk voor de dagdagelijkse gang van zaken van het VVS (secretariaat, boekhouding, communicatie, …). Om tot de dagdagelijkse gang van zaken te komen denkt het bestuur verder aan de toekomst en vormgeving van het VVS, nieuw beleid. Tevens organiseren wij enkele activiteiten en onderhouden wij het contact met andere organisaties, zoals UBS, Speleo-NL, ESF, …
Bovenstaande, samen met de verantwoordelijkheden van de bestuurders (zie hier onder) is een opsomming van de taken waar het bestuur zich zoals mee bezig houdt. Een volledig overzicht vind je hier:
Deze taken en verantwoordelijkheden worden verdeeld onder de verschillende medewerkers en bestuurders zodat elk een werkbare portefeuille heeft om zo samen verder te werken aan de toekomst van het VVS.
Wil je weten waar we de laatste maanden mee bezig waren/zijn, scrol dan verder naar beneden een lees onze blog.
De bestuurders
Dit zijn de huidige leden van het VVS-bestuursorgaan met hun functie en verantwoordelijkheden.
Je kan alle bestuurders gezamenlijk bereiken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
![]() |
Christopher Peeters Voorzitter
|
![]() |
François (Serre) Servaes Ondervoorzitter
|
![]() |
Frederic De Brauwer Secretaris
|
Bestuursvrijwilligers
Dit zijn personen die zeer nauw samenwerken met het VVS Bestuursorgaan, met hun verantwoordelijkheden.
Opleidingen Speleologie Aantal artikelen: 3
Sport-technisch Aantal artikelen: 2
Tips Aantal artikelen: 1
Speleologie ontdekken Aantal artikelen: 3
Karstwandelingen Aantal artikelen: 1
Met de term karst worden alle verschijnselen bedoeld die te maken hebben met de oplossing van kalksteen in water.
Karst doet zich voor in streken waar kalksteen aan de oppervlakte ligt en wordt aangetast door chemische verwering ten gevolge van de zure eigenschappen van regenwater. Karst veroorzaakt steeds enkele typische landschapsvormen en kenmerken.
Om de karst te ontdekken hoef je dus niet altijd ondergronds te gaan, zoals wij als speleologen doen. Ook aan de oppervlakte zijn er verschillende karst verschijnselen te ontdekken. Dit kan je met behulp van een karstwandeling, waar wij er hier op deze pagina publiceren.
In het kader het van Internationaal Jaar van de Grotten en Karst in 2021/2021 publiceren we hier alvast de eerste wandeling, van Rochefort naar Eprave en terug.
Grotten in België Aantal artikelen: 1
Toegangsvoorwaarden voor de grotten in België Aantal artikelen: 7
Niet alle grotten zijn vrij toegankelijk.
Er zijn bijvoorbeeld de toeristische grotten die je mits betaling kan bezoeken, maar er zijn nog veel meer grotten voor speleologen.
Een groot aantal grotten zijn afgesloten met een stalen poort met een speciaal slot omwille van de veiligheid of om de grot en zijn fauna/flora te beschermen tegen vernieling of gewoon omdat de groteigenaars geen toestanden willen op hun terrein.
Leden van het VVS hebben toegang tot deze sleutels via de club waarbij ze zijn aangesloten.
Een aantal grotten heeft geen afsluiting, maar het gaat hier dan wel om technisch moeilijkere grotten, waar een neofiet zich best niet in waagt zonder gedegen opleiding.
Verdere info over de toegang tot grotten en toegangsvoorwaarden zijn te vinden op:
Stel je een niet of slecht werkend UBS slot van een grot vast, meldt dit dan aan de UBS via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Informatie over een aantal Belgische grotten vind je hier:
Werkgroepen VVS Aantal artikelen: 1
Grotduiken Aantal artikelen: 11
Jongerenwerking Aantal artikelen: 7
De werkgroep VVS Jongeren heeft als doel jongeren vanaf 12 jaar te laten kennismaken met speleologie.
Hiervoor organiseren we viermaal per jaar een Jongerenweekend. Op deze weekends zijn alle jongeren die willen kennismaken met speleologie welkom maar ook de kinderen van speleologen kunnen deelnemen. De ideale manier dus om speleologie te ontdekken.
De weekends gaan meestal door in de Ardennen waar we verschillende grotten zullen bezoeken.
Een team van toffe en ervaren begeleiders zal de jongeren in groepjes opdelen volgens hun ervaring en ervoor zorgen dat iedereen een veilige en leerzame speleo ervaring kan beleven.
Deze mensen leren de jongeren ook hoe ze veilig een grot moeten bezoeken en hoe ze zich moeten voortbewegen in dit ondergronds milieu.
In een later stadium worden de jongeren dan de verschillende touwtechnieken aangeleerd waardoor ze zich ook in de verticale grotten kunnen begeven en zich kunnen bezighouden met touwwerk.
We besteden tijdens deze weekends natuurlijk veel aandacht aan de bescherming van grotten en hoe we daar zelf ons steentje kunnen aan bijdragen.
Verder zullen de begeleiders elke tocht op een fijne manier aanvullen met hun ervaringen en kennis.
Zo kunnen de nieuwe speleologen hun eigen ervaringen opdoen.
Als ze voldoende ervaring hebben zullen we ze door verwijzen naar een speleoclub uit hun buurt die ze met open armen zullen ontvangen.
We zullen hen ook aanbevelen om de cursussen die de werkgroep speleologische vorming inricht te volgen.
Bij de VVS jongeren vragen we hen dan om mee te zorgen voor de begeleiding van nieuwe geïnteresseerden in de wereld van de speleologie.
De VVS jongeren zijn de toekomst en het voortbestaan van de prachtige sport en wetenschap die speleologie is.
Je interesse opgewekt? Stuur dan een mailtje naar het secretariaat via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Jongeren Aantal artikelen: 2
Subcategorie voor info artikels op statische pagina's
Speleo Secours Aantal artikelen: 6
Werkgroep Speleogische Vorming (WSV) Aantal artikelen: 2
Reeds 20 jaar Richt de Werkgroep Speleologische Vorming cursussen van hoog niveau in voor alle leden van het VVS.
Elk jaar vormen we met onze opleidingen 20 tot 30 speleo’s van verschillende clubs. Brevet A en B die reeds jaren onze vaste waarde zijn, worden steeds door het Werkgroep Speleologische Vorming kritisch onder de loepe genomen. Wij willen dan ook zeker zijn dat de technieken die je bij ons aangeleerd krijgt steeds de meest veilige en performante zijn. Om dit te verzekeren zorgt de Werkgroep Speleologische Vorming voor interne opleidingen aan al haar leden en wordt elke lesgever gestimuleerd om een kadervorming te volgen.
Uiteraard dat wij ook verder dan de grenzen van ons VVS kijken en bijscholen tijdens cursussen in binnen- en buitenland. Omdat speleologie een activiteit is met vele aspecten werken we veel samen met experts en dit voor onder andere Biospeleologie, Geologie, Karstbescherming, eerste hulp bij ongevallen,GPS gebruik, etc.
Op buitelandse opleidingen zijn onze medewerkers dan ook graag gezien vermits zij een ruime technische bagage meedragen en een grote gedrevenheid tonen. Dit blijkt ook uit de vele onder ons die gebrevetteerd zijn als Initiateur of Moniteur Federal van de Federation francaise de speleologie.
Maar de Werkgroep Speleologische Vorming is meer dan een school voor speleo technieken. Het is een groep vrienden die een link zijn tussen verschillende clubs en je het begin van een adembenemende speleo carrière geven of net die extra technieken aanleren om je geplande droomexpeditie te kunnen waarmaken.
Vele initiatieven ontstaan tijdens onze cursussen en nieuwe vriendschapsbanden worden gesmeed. We zien er dan ook naar uit om onze kennis met ieder van jullie te delen op een van onze cursussen.
Namens de werkgroep WSV
Contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Karstbescherming Aantal artikelen: 1
Fotografie en Video Aantal artikelen: 3
Redactieraad Aantal artikelen: 1
Webteam Aantal artikelen: 1
Het VVS Webteam levert ICT-diensten (hoofdzakelijk web-technologie gebaseerd) aan het VVS bestuur, het VVS secretariaat, de werkgroepen en de clubs (voor hun VVS administratie, zoals het ledenbeheer).
Zo zijn wij onder ander verantwoordelijk voor de VVS website, de web-toepassing voor het ledenbeheer e.d., een inschrijvingsmodule (voor o.a. activiteiten voor de jongeren, WSV, Speleologosche Dagen), het aanbieden van een file sharing platform voor betere samenwerking aan documenten, ...
Met het VVS Webteam trachten we al deze tools en oplossing op te zetten op een eenvoudige en efficiënte wijze. Niet alleen eenvoudig en efficiënt in gebruik, maar ook in opzet (technisch) en onderhoud (technisch en inhoudelijk). Dit met de beschikbare middelen: mensen (tijd), budget en reeds beschikbare oplossingen op het wereld wijde web of eigen ontwikkeling.
Heb je vragen over één van deze zaken of merk je dat er iets niet werkt zoals het zou moeten zijn, contacteer dan het webteam via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Heb je zin om mee te werken aan de missie van het VVS Webteam (inhoudelijk en/of technisch), contacteer dan het VVS Webteam via bovenstaand e-mailadres. Je kan meewerken op project-matige basis (veel inzet gedurende enkele maanden, bv. het opnieuw opzetten van de website) of op een vastere basis (onderhoud gedurende hooguit enkele uurtjes per week/maand).
FAQ Aantal artikelen: 1
Het VVS en aangeboden diensten Aantal artikelen: 6
Verzekering Aantal artikelen: 6
Explo sponsoring Aantal artikelen: 1
Aanspreekpunt integriteit Aantal artikelen: 2
Sporten is goed voor de gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Zeker bij een niet-competitieve sport als speleologie staat het plezier dat we uit onze hobby halen (zowel onder- als bovengronds) centraal. Het overschrijden van de grenzen van een ander staat dit plezier in de weg. Deze overschrijding kan seksueel zijn, maar ook geweld, pesten en discriminatie is gedrag dat niet getolereerd kan worden.
Indien je ervaart dat je grenzen overschreden worden, raden we je aan hierover te praten. In de eerste plaats kan dit binnen de club, met iemand die je vertrouwt, die je kan steunen, en die mee naar een oplossing kan zoeken.
Elke sportfederatie is verplicht een API (aanspreekpersoon integriteit) aan te stellen. Deze kan gecontacteerd worden voor vragen, opmerkingen of klachten rond grensoverschrijdend gedrag in de brede zin van het woord. Dit kan gaan om een sporter die in de club niemand kan aanspreken, maar ook clubbesturen die met vragen zitten over preventie van grensoverschrijdend gedrag, of mensen die iets hebben zien gebeuren waar ze vragen bij hebben en lokaal met niemand kunnen overleggen. Het staat de clubs vrij om zelf een “Club API” aan te stellen, die kan terugvallen op de steun van de Federatie API.
De taken van de API omvatten:
- Aanspreekpunt en eerste opvang.
- Hulp bij coördinatie van de interne procedure en eventuele doorverwijzing.
- Preventieactiviteiten en ondersteuning.
Een API is dus geen (professionele) hulpverlener, maar iemand die kan helpen met het inschatten van de situatie en het uitwerken van welke stappen best genomen worden. In het VVS neemt Sofie Van Waesberghe deze taak op zich. Zij heeft geen absoluut beroepsgeheim, maar wel een discretieplicht. In sommige situaties kan zij ook een meldingsplicht hebben. Dit wordt echter zo veel mogelijk op voorhand besproken met het slachtoffer. Zij is ook geen detective of politie die de feiten moet onderzoeken. Zij zal ook een (geanonimiseerd) verslag opstellen van de vragen en incidenten en de wijze waarop deze zijn opgevolgd. Zo kunnen eventuele preventieve maatregelen of tuchtprocedures gerichter opgesteld worden en kunnen werkpunten geïdentificeerd worden.
De Federatie API kan op haar beurt terugvallen op steun van ICES (Centrum Ethiek in de Sport).
Voor alle vragen, bezorgdheden of meldingen rond de integriteit van jezelf of van je medespeleoloog, contacteer je club-API of Sofie Van Waesberghe via 0474 44 64 13 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Publicaties Aantal artikelen: 1
Foto's Aantal artikelen: 3
Ander nieuws Aantal artikelen: 6
Speleologische dagen Aantal artikelen: 6
De Speleologische Dagen is een 2-jaarlijks evenement voor en door speleologen. Op zaterdag ligt de focus op een mooie grottocht en op zondag op workshops/presentaties. Dit samen met het gezellig samenzijn vanaf vrijdagavond tot zondag in de namiddag.
Info Aantal artikelen: 9
Club nieuws Aantal artikelen: 4
Categorie voor het publiceren van nieuws vanuit de VVS en andere clubs.
Europese Speleo Federatie Aantal artikelen: 21
De Europese Speleologische Federatie (FSE) is een internationale groepering van de speleologische federaties of nationale verenigingen van heel Europa.
De FSE promoot speleologie in al zijn vormen. Dit zowel op sportief als wetenschappelijk gebied.
De FSE zet alle activiteiten en structuren op die nodig zijn om haar doelstellingen te bereiken, zoals commissies, werkgroepen, vergaderingen, enz.
Op de website van de FSE vind je meer informatie: https://www.eurospeleo.eu
Internationaal Aantal artikelen: 19
Hier vindt u internationaal speleo nieuws en informatie, die niet vanuit de Europeese Speleo Federatie komt.
Spelerpes Aantal artikelen: 0
Leden van het VVS en Speleo Nederland ontvangen twee keer per jaar het tijdschrift Spelerpes. Dit is het werk van de Werkgroep Spelerpes. De Spelerpes is er in de eerste plaats op gericht om het ondergrondse werk van de Vlaamse en Nederlandse speleowereld vast te leggen. Nogal wat clubs zijn bezig met exploratie, zowel boven als onder water. Met de Spelerpes bieden we dan ook een platform aan om de resultaten van dit werk te publiceren, of het nu gaat om een nieuwe ontdekking in de Ardennen dan wel een groots opgezette expeditie in tropische oorden.
Daarnaast wil de Spelerpes ook inspireren. Het tijdschrift wil ideeën geven om nieuwe ondergrondse horizonten te verkennen of om nieuwe speleologische technieken uit te proberen. De ‘ondergrond’ hoeft bovendien niet altijd natuurlijk te zijn. Ook mijnen, forten of andere ondergrondse constructies van menselijke oorsprong kunnen boeiende reportages opleveren.
Verder proberen we de Spelerpes steeds te stofferen met een historisch artikel, een interview of met een artikel dat een nevenaspect van speleologie behandelt. Kortom, alles wat met de ondergrond te maken heeft, en wat bij voorkeur een link heeft met de Vlaamse of Nederlandse speleowereld, kan een plaatsje in de Spelerpes krijgen.
De Spelerpes is daarentegen geen clubblad. U zal er geen verslagen in vinden van individuele clubweekends of clubreizen, tenzij deze verslagen echt de bedoeling hebben om andere speleologen te inspireren. Evenmin zal u in de Spelerpes aankondigingen vinden voor de Algemene Vergadering, clubactiviteiten of andere praktische gebeurtenissen. Hiervoor bestaan zonder twijfel al andere communicatiekanalen genoeg.
In elk geval is de Spelerpes een tijdschrift vóór en dóór speleologen. Heeft u een idee voor een reportage, neem dan contact op met de redactie via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We staan graag voor uw ideeën open.
De redactie is tot slot ook steeds op zoek naar nieuwe medewerkers. Heb je interesse om dicht bij het ‘nieuws’ uit de Vlaamse en Nederlandse speleowereld te zitten? Dan zoeken we samen uit wat je kan doen binnen de tijd die je aan Spelerpes kan spenderen.
De Oude Watertoren Aantal artikelen: 2
De Oude Watertoren is een speleoparcours in Oostende dat toegankelijk is voor alle leden van het VVS, Speleo Nederland of een andere officiële speleologiefederatie. Het parcours omvat 1.200 meter vaste touwen, met hoogtes van 3 tot 32 meter. Je kan er alle basistechnieken oefenen, maar ook technieken voor meer gevorderden. Zo’n 20% van de ankerpunten is zonder touwen om zelf te leren equiperen.
Het parcours is dus ideaal als je kennis wil maken met speleologie, als je je technieken wil onderhouden of bijschaven, als je wil oefenen voor je Brevet A of B of als je je wil voorbereiden op een expeditie met diepe putten.
Het speleoparcours is gevestigd in een beschermde watertoren uit 1900, die tussen 2020 en 2022 volledig gerestaureerd werd. De toren is 49,80 meter hoog, waarvan 32 meter toegankelijk voor speleologen. Drie plateaus zorgen dat de toren geen monotone koker is, maar creëren een gevarieerd spel van putten van 9, 16 en zelfs 32 meter diep. In de kelder zijn twee kleedkamers en een toilet, maar geen douche of bar. De toren is verwarmd en verlicht.
De Oude Watertoren is een sportcentrum van de Stad Oostende. Speleoclub Cascade heeft er een adviserende functie. Cascade organiseert twee keer per maand een training, telkens op de eerste en derde maandag van de maand, van 19 tot 21.30 uur. Ook speleologen die geen lid zijn van Cascade zijn er welkom, mits vertoon van je lidkaart. Helm is verplicht vanaf de ingang!.
Het is ook mogelijk om de toren exclusief voor je eigen speleoclub huren. Dat is handig als je met meerdere mensen wil komen. Mail hiervoor naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De prijs voor de volledige toren bedraagt 15 euro per uur. Externe clubs die initianten meebrengen, zorgen zelf voor de begeleiding.
Opgepast: de Watertoren is geen klimmuur, maar een touwenparcours voor speleotechnieken!
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |