De Oude Watertoren is een speleoparcours in Oostende dat toegankelijk is voor alle leden van het VVS, Speleo Nederland of een andere officiële speleologiefederatie. Het parcours omvat 1.200 meter vaste touwen, met hoogtes van 3 tot 32 meter. Je kan er alle basistechnieken oefenen, maar ook technieken voor meer gevorderden. Zo’n 20% van de ankerpunten is zonder touwen om zelf te leren equiperen.

Het parcours is dus ideaal als je kennis wil maken met speleologie, als je je technieken wil onderhouden of bijschaven, als je wil oefenen voor je Brevet A of B of als je je wil voorbereiden op een expeditie met diepe putten.

Het speleoparcours is gevestigd in een beschermde watertoren uit 1900, die tussen 2020 en 2022 volledig gerestaureerd werd. De toren is 49,80 meter hoog, waarvan 32 meter toegankelijk voor speleologen. Drie plateaus zorgen dat de toren geen monotone koker is, maar creëren een gevarieerd spel van putten van 9, 16 en zelfs 32 meter diep. In de kelder zijn twee kleedkamers en een toilet, maar geen douche of bar. De toren is verwarmd en verlicht.

De Oude Watertoren is een sportcentrum van de Stad Oostende. Speleoclub Cascade heeft er een adviserende functie. Cascade organiseert twee keer per maand een training, telkens op de eerste en derde maandag van de maand, van 19 tot 21.30 uur. Ook speleologen die geen lid zijn van Cascade zijn er welkom, mits vertoon van je lidkaart. Helm is verplicht vanaf de ingang!.

Het is ook mogelijk om de toren exclusief voor je eigen speleoclub huren. Dat is handig als je met meerdere mensen wil komen. Mail hiervoor naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. De prijs voor de volledige toren bedraagt 15 euro per uur. Externe clubs die initianten meebrengen, zorgen zelf voor de begeleiding.

Opgepast: de Watertoren is geen klimmuur, maar een touwenparcours voor speleotechnieken!

 

Het is zover! Het speleoparcours De Oude Watertoren in Oostende opent haar deuren voor alle leden van het VVS, Speleo Nederland en andere erkende speleofederaties. Op zaterdag 18 maart 2023 zijn alle VVS-leden welkom voor de officiële opening. Tussen 10 en 16 uur kan je er doorlopend komen klimmen.

De Watertoren telt 360 ankerpunten. Ze bestaan uit een roestvrij stalen draadstangen van 25 cm lang en werden chemisch verankerd in de massieve bakstenen muren. De diameter bedraagt 12 mm. Elk ankerpunt werd getest met een trekproef volgens de normen van de industrie. Ook de plaketten zijn afkomstig uit de industrie. Om eventuele defecten makkelijker te kunnen signaleren, kreeg elk ankerpunt een nummer. Je vindt dit nummer terug op de bolkopmoeren, die de plaketten vergrendelen. Tot slot werd het volledige parcours gekeurd door een erkende keuringsfirma.